Anatomie umu

24.03.2013 18:00

 

Zatím se nestalo, že by vesmír zničehonic udělal *puf* a vzniklo mistrovské dílo. Chce to léta dřiny, sbírání zkušeností a rad od těch, kteří si už něčím z toho, co vás teprve čeká, prošli. Na konci však čeká sladká odměna. Když už nezískáte slávu, miliony na konto či vlastní ostrov v Karibiku, tak pocit, že jste zrealizovali svůj sen, vám nikdo nevezme. Nejprve si však uděláme takovou malou pitvu toho, co dělá dobrou uměleckou práci, dobře odvedenou uměleckou prací. (Sice v článku budu mluvit hlavně o psaní, ale v podstatě se to dá vztáhnout na jakékoliv umění.)

 

1) Kostra

To jsou pravidla. Ano, tím naprostým základem jsou poučky o psaní obecně, stavbě žánrů a samozřejmě gramatika. Experimentovat můžete, až když máte v kapse to hlavní, jinak se vám vaše děťátko rozpadne a vy nebudete za drzouna, ale za blbce. Pravidla nejsou totiž vždy na překážku, protože v případě, že se na něčem zadrhnete, tak se můžete na ně obrátit a ona už vám pomůžou ze šlamastyky ven.

 

2) Svaly

Mít kostru je fajn. Ale ta sama o sobě nestačí. Pokud se chcete hýbat, potřebujete svaly. Umělcovými svaly je jeho nadání. A jako svaly fyzické, i ty metaforické musíme protahovat a cvičit. Takovou tělocvičnou pro pisálka je přirozeně psaní. Nemusíte se hned pokoušet uběhnout maraton na jeden zátah, i krátká ale pravidelná rozcvička vám pomůže udržet si kondičku. Takže prostě pište. Jakmile budete mít volnou chvilku, tak zapněte počítač/popadněte tužku a, však vy víte, co máte dělat… *mrk* :)

 

3) Mozek

Mozkem organismu jakým je umělecké dílo, je prvotní nápad. Idea vysílající impulzy po páteři a nervovými zakončeními do výše zmíněných svalů a šlach. I kosti z pouček se podrobí hlavnímu šéfovi a budou se hýbat tak, jak bude váš nápad potřebovat. Na druhou stranu, bez mozku vám to chcípne, protože bez motivace se vám nebude chtít do pouček a už vůbec se nedokopete k pravidelnému psaní. Zapálení je potřeba.

 

4) Orgány

Po biflování pravidel a několikaměsíčním tréninku nastává proces trávení. Tímto procesem procházejí i krátké práce, takže tuhle část, povídkáři a básničkáři, nepřeskakujte s tím, že píšete jen krátká díla! Když už jste zapojili své předchozí tělesné části vašeho tvořícího já, musíte je mít čím propojit. A proto máme my pisálci žaludek, játra, ledviny a, ehm, střeva… 

Trávení je postupné promýšlení děje, postav, přepisování, opravování, a i píle, protože, když je hlava – metaforická i opravdová – unavená, je to naše tělesná výdrž, naše podvědomí, co nás žene dál. Někdy možná pomalu a ze setrvačnosti, ale každý pokrok je dobrý. (Sice je možná po opětovném návratu mozku do fungujícího stavu potřeba některé části přepsat k ještě lepšímu výsledku, ale i to, co jste vyprodukovali předtím, vás posune dopředu.)

Jestliže zpracovávání je trávicí a jiné soustavy, není pak výsledek bobek? No, ten první pokus asi tak dopadne, ale je na nás, jak se budeme zlepšovat a snažit se, aby ty další práce stály za něco víc, než jen houby.

 

5) Kůže

Myslím, že tahle část potěší asi nejvíce lidí (i když ta část o pravidlech si, tuším, také najde své fanoušky, protože někteří lidé jsou divní). To co tvé metaforické tělo zahaluje a dodává mu vzezření kompletní, dodělané je tvá osobnost a to, jak ji promítneš do své tvorby. Dá se to shrnout do jednoho cizího slova – image. Skalpovaný umělecký produkt je asi tak stejně nedomrlý jako když si zlomí nohu nebo má otřes mozku.

A poznámka na závěr: Kůži je důležité mít hroší, a to jak při poslechu pozitivních, tak i negativních reakcí. To, že po několika pochvalách nemáte usínat na vavřínech vám řekne každý druhý, ale co je důležité, a lidi se o tom zmiňují už podstatně méně, je, že se nesmíte složit ani po negativních reakcích! Kdo se vzdá, ten se zlepšovat nemůže. To je prostý fakt. I kdyby se na vás někdo vytasil s poznámkou, že jeho slepá kočka by naškrábala lepší povídku, než vy, tak nekončete. Pokud jste stydlíni a netroufáte si nic zveřejňovat, tak si to schovávejte. Šuplík snese všechno a poznámku o kočce od něj neuslyšíte, to vám garantuju. V budoucnu se může stát, že získáte sebevědomí a příběh jako když najdeš. :D

 

6) Když jsme si vaše pisálkovské já popsali, řeknu vám poslední věc. Tohoto tvorečka musíme krmit. Vápníkem jsou rady odborníků o psaní na kurzech či besedách a živiny dostává náš malý z našich zážitků, vědomostí, světonázorů a z toho, co vytváří jiní. Teď běžte cvičit svaly, protahovat kosti a zapněte mozek!

 

 

Diskusní téma: Anatomie umu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek