Cesta za tropy!

15.12.2012 17:57

Teď jste si představili palmy a moře a zářivé slunce, že? Nelžete, já to poznám! Takže, abych uvedla věci na pravou míru v tomto článku probírat klimatickou zónu NEBUDU. Slovem tropy se totiž označují i různé dějové zvraty, ale i charakterové rysy postav, popis jejich vztahů a podobně. Hodně jich už určitě znáte, i když si to neuvědomujete. Buď z hodin češtiny, kde se probírají metafory, metonymie a personifikace nebo si podvědomě všímáte určitých konkrétních rysů textu, filmu a jiných mediálních produktů.

Tropy nejsou jenom školní nuda, ale jejich lov může být velmi zábavný. Hlavně, když znáte ta správná místa. Ve virtuální realitě je totiž jedna zóna, známá jako tvtropes.org, kam chodí milovníci všech umění a médií. Od filmů přes videohry až po literaturu. Neformálně se zde rozebírají konkrétní postavy, ale i celé série.

Například takový Erilian- Město čarodějů by měl zhruba takovýto rozbor (pokusím se vyvarovat spoilerů):

Author Avatar (autorův avatar): Jak Tereza tak Kiara jsou zrzavé, tančí irský/ghilleanský tanec a studovaly univerzitu.

Magitek: technologie založená na specifické magii? To si pište!

Mundane fantastic: V Erilianu žijí čarodějové už po generace a proto berou magii jako normální aspekt jejich životního stylu.

Wizarding school (škola čarodějů): Ale neříkejte.

The magocracy: Město je ovládáno Velkou radou a všichni její členové jsou čarodějové

Fiery redhead (ohnivá zrzka): Rudé vlasy a tanec ghilleans patří ke Kiaře neoddělitelně a někdy se projeví i nezkrotná povaha

Urban fantasy: No odehrává se to v jednom městě, což se pojí s dalším tropem – City of Adventure (Město dobrodružství)

Witch species (rasa čarodějů): V podstatě každý obyvapel Erilianu je prostoupen kouzelnou mocí hvězdy

Cloudcuckoolander: knihovník, rozhodně knihovník

Our dragons are different: Kiara chová mazlíčka Noara, který je – uhodli jste – dráček.

Magic A is magic A: v prvním díle to není tak jasné, ale existuje vícero druhů magie a ty mají svá pravidla

 

Nakonec jsem neodolala a udělala jsem kompletní rozbor, takže bacha, dole jsou spoilery. ČTĚTE JEN NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ!

 

Villain with good publicity: laskavý a vážený Tesi je ve skutečnosti wicked cultured (zkažený a civilizovaný) a také affably evil (vlídné zlo), protože na začátku ušetřil Kiaru a jenom jí zablokoval vzpomínky a svého syna pravděpodobně vážně miloval, což je pro změnu Even evil has love dones (I zlo má své milované).

Chekhov’s skill (Čechovova schopnost*): přeměňování věcí

*trop souvisí s citátem Antona Pavloviče Čechova, že když je napsáno, že nad krbem visí puška, tak se z ní musí před koncem vystřelit, tady ve smyslu schopnosti, kterou se postava učí během děje

Magnificent bastard (nedostižný parchant): lord Tesian je i Manipulative bastard (manipulativní parchant), protože rozpoutá boj mezi dvěma čarodějnickými rody a Napoleon (v příběhu je párkrát zmíněna jeho malá výška). To všechno proto, aby se stal svrchovaným vládcem Erilianu.

Attempted rape (pokus o znásilnění): Kiařini spolužáci asi měli něco takového na mysli, když ji obklíčili v temné uličce, naštěstí kolem letěl Lyraz a užil si tak chvilku big damn heroes,

 

Tak to by bylo, snažila jsem se najít jich, co nejvíc, ale samozřejmě mi mohl nějaký trop uniknout. Jinak na stránce tvtropes je seznam tropů vždy v abecedním pořadí, takže tam musí být člověk opatrný, aby omylem nepřečetl spoiler. Většina je sice skrytá, ale ne vždy se to těm, co to píšou povede.