Ekcentrická rodinka

26.07.2013 13:24

    Myslíte, že teď budu vyprávět o nějakém vypečeném osobním rodiném zážitku, což? Chyba lávky, v mém životě se sice někdy stanou zvláštní situace, ale v tomto článku budu vykládat o něčem úplně jiném. Uprostřed července jsem totiž rozkoukala outsidera letní anime sezóny. Uchouten kazoku v překladu znamená excentrická rodina a skutečně členové této rodiny nepatří mezi nezajímavou šedou masu lidské populace, nejsou to totiž lidi vůbec. Popravdě jsou to tanuki = psíci mývalovití a nebylo by to Japonsko, aby svoji faunu něčím nezpestřilo, takže tu máme rodinku šelmiček se schopností proměňovat se i v jiná zvířata a když na sebe vezmou lidskou podobu, tak jsou k nerozeznání od jiných zástupců homo sapiens.

    Lidé jsou ovšem i jejich nepřáteli, ne všichni, ale ti, kdo by si je s chutí dali vyvařené v polévce. Členové naší rodinky o tom ví svoje, vždyť na talíři skončila hlava rodiny věhlasný Soichiro Shimogamo a je teď na jeho čtyřech synech a manželce, aby se protloukli světem a nesli jeho odkaz. Jenže chlapcům se to moc nedaří. Nejstarší působí naoko jako zodpovědný chlap, ale jak jde do tuhého, panikaří, druhý nejstarší se raději proměnil v žábu, aby se nemusel prát s nepříjemnou realitou, třetí nejstarší a máma se vyžívají v převlecích za osoby opačného pohlaví a raději si užívají, než aby moc pracovali a nejmladší má plné ruce s brigádou pod vedením nepříjemných bratrů Ebisugawových.

    Mezi hlavní postavy se počítá i starý profesor patřící k rase japonských skřetů, kteří dokáží létat. Tenguové jsou třetím druhem, který v Japonsku žije. A také Suzuki neboli Benten – lidská dívka s několika nadpřirozenými schopnostmi. Důverně zná Yasabura Shimogamu a občas si dá k večeři povařeného tanukiho.

    V seriálu se prolíná magie s realitou, tak samozřejmě, jako že k pravé botě patří levá. Seriál není moc akční, děj se rozvíjí pomalu. V podstatě jde o sérii příběhů pro jednu epizodu, které skrývají delší a vážnější příběh. Přirovnala bych tuto anime k tekoucímu medu. Než se někam dohrabe, tak to trvá, ale je sladká. Ne ve smyslu moe, v anime neuvidíte ani žádné typické grafické serepetičky jako jsou kapičky potu, chibíci nebo hyper expresivní grimasy doplněné pozadím s plameny. Všechno obstarávají výrazy postav a jejich gesta. Většina věcí je jen naťuknutá a nedořečená, případně úplně nevyřčena. Výhodou je, že nejste hned na začátku vhozeni do chaotického děje, doufám jen, že anime nezpomalí víc, aby nezačala diváky nudit. Naopak se těším na odkrytí tajemství Soichirovy smrti a incidentu s cedrem.

    Toto anime je lidské, hrabe se ve vztazích s postavami a občasné kouzelné kousky jsou jen takovým kořením na dochucení. Plusem je vizuální stránka. Veselý a poslouchatelný opening je vždy vítán.

    Pokud se vám líbí kousky jako Natsume Yuujinchou, Pom poko od Miyazakiho nebo Vlčí děti od Mamorua Hosody, pak je Uchouten kazoku příjemným zpestřením léta.

    Uchouten kazoku je adaptací novely od Tomihika Morimiho, který mimojiné napsal i předlohu pro anime Tatami galaxy, kterou osobně neznám, ale po shlédnutí UK mám chuť se na to podívat.

Diskusní téma: Ekcentrická rodinka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek