Ever After High

06.06.2014 20:10

Mám ráda animáky a ujíždím na nich nejvíc o zkouškovém období. Proto taky v zimě a na začátku léta objevuji nové série či dokoukávám staré. Letos jsem překvapivě nezatoužila po japonské tvorbě, ale zakoukala jsem se do západních seriálů. Draky od Dreamworks jsem dokoukala, ze Sofie První mi zbývá pár epizod a přemýšlím, jestli se nevrátím k anime ve formě Kill la Kill, FLCL nebo načaté Gin no Saji. Taky se blíží další řada Sword Art Online. Úžasné. Nebo je tu možnost, pod vlivem filmů Mumie a Mumie se vrací, rozkoukat animovaný speciál vytvořený k těmto filmům. To všechno ovšem půjde stranou až přijde Korra a Změny.

Relativně krátce po Disneyho Sofii První, která je velice pohádková, (Malá holčička se stane ze dne na den princeznou, protože maminka se vdala za krále. Sofinka dostane od nového tatínka darem kouzelný amulet, který jí pomáhá a někdy jí přivede do problému. Roztomilý seriál o tom, že správnou princeznu nedělá jen vzhled nebo róba, ale také dobrosrdečnost a jiné hezké vlastnosti. Mimo jiné se za Sofčou občas zastaví slavné filmové princezny jako třeba Sněhurka nebo Belle.) jsem narazila na další seriál, který je snad ještě pohádkovější!

Ever After High. Tak se jmenuje seriál stejně jako fiktivní škola, o kterou v seriálu jde. Hrdinové jsou totiž její studenti, děti známých pohádkových postav. Takže tady máme dceru Sněhurky, dceru Šípkové Růženky a nebo taky Zlé Královny. No a ratolesti oněch slavných osobností jsou nuceny jít ve stopách svých rodičů a opakovat jejich osudy. A to do puntíku prosím pěkně. Takže Šípkovka se připravuje, že jednou upadne do sto let trvajícího spánku a Sněhurka počítá s tím, že jí Zlá Královna dá otrávené jablko. Jenže to je právě kamenem úrazu, protože nástupkyně Zlé Královny, toho času ve druhém ročníku pohádkové střední školy, Raven se jednak necítí být zlou vůbec, jednak si chce svůj osud vybrat sama. No jo, to se dá pochopit, nechce nikomu ublížit a když se přihlásí ke svému zlovolnému dědictví, tak bude muset trávit lidi, pokoušet se o vraždu a nakonec jí za to zavřou do vězení. Hezká představa, že? To si myslí i Raven, proto se zarputile odmítá vžít se do své role. Ale jsme v prostředí, kde se to jen hemží puberťáky s rozdivočelými hormony a tak její čin nezůstane bez odezvy. Hned se k ní přihlásí parta těch, kteří mají výhrady ke svým osudům, lakonicky pojmenování jako Rebelové. Naproti stojí Šlechtici, kteří jsou spokojení se svými předepsanými osudy (ne všichni, ale to je na dlouho). A pak je tu skupinka neutrálů, kteří prostě nevědí, co si vybrat. 

Přidejme do hry ještě přísného ředitele školy, který nesnáší jakýkoliv odpor, jeho bratra, zavřeného ve sklepení, dceru Červené Karkulky a Zlého Vlka, která musí tajit svůj původ a Raveninu maminku, která si přeje, až se dostane na svobodu, aby mohla pokračovat v páchání zla, a máme tu fantastický koktejl.

Teď tu musím něco uvést na pravou míru. Původně jsem řekla, že sleduji seriál a to taky dělám, ale je důležité vědět, že příběh je roztahán po webisodách na youtube kanálu, v knihách od Shannon Hale, v deníčcích postav přiložených k panenkám a k tomu tu je i bonusový materiál na webové stránce. Vyjma těch panenek si prohlížím i ty webovky, protože, ač jsou některé věci blbosti, jsou tam i zajímavé informace o postavách.

Baví mě ten humor a především jsem zvědavá, jak bude postupovat ten konflikt mezi studenty a vedením školy. Na seriál si člověk musí chvíli zvykat, protože je tak jasně barevný až se ty barvy vpalují do očí. Je to fakt nezvyk pro někoho, kdo jako já preferuje tlumenější spektrum. Proto mě třeba nelákají moc poníci (My little pony), přijdou mi moc barevně řvaví. Dalším negativem je, že pokud začnete sledovat seriál v angličtině nebo šáhnete po knížkách, řeknete si, co to sakra melou. To ten slang moderních pohádkových bytostí. I na ten si člověk musí zvykat. Zezačátku to bude z vaší strany něco jako: "Nerozumím řeči tvého kmene." (Je vidět, že už jsem maturovala před dlouhou dobou a že už jsem jiná generace. XD)

To český překlad není tak nápaditý a v některých případech i lehce neobratný, ale zase je srozumitelnější. Mimochodem epizody v češtině jsou jedině na oficiální webové stránce, ale zato jsou tam dabované, takže pro neangličtináře jsou jako dělané. Naopak ocelkem zaujalo hudební podkreslení u některých scén. Většina epizod je velmi krátká a o děj se dotknou jen lehce. To knihy už jdou do větší hloubky a jsou i obsahově temnější (ale jen drobně), než seriál. Bohužel sebou rozdíl mezi knihami a seriál přináší i určité nesrovnalosti ve světě. Nejen to, nesrovnalosti se najdou i mezi jednotlivými knihami jako, když se autorka neumí pořádně rozhodnout, co vlastně chtěla napsat. Za worldbuilding tedy musím strhnout body. Naopak bod si zaslouží humor.

Pokud máte rádi pohádky a různé variace pohádek, pak se na to podívejte. Určeno je to i fanouškům Monster high, jelikož oba světy existují paralelně, i když odděleně. To je dokázáno, protože jedna postava přešla z jedné školy do druhé.


Diskusní téma: Ever After High

Datum: 21.08.2014

Vložil: naomi

Titulek: seznam

Muze mi prosim někdo poslat seznam vsech panenek EAH? Email npw@seznam.cz moc dekuji.

Přidat nový příspěvek