Hobiti, hobiti přicházejí, šťastné a veselé

13.12.2013 15:59
 

 

Znovu po roce zazní elegické štkaní těch, kteří nemohou dopustit na LOTRa a Hobit je zklamal, i radostné vzdechy nadšenců, kteří si víceméně užívají všechny Jacksonem natočené filmy z Tolkienova univerza. Protože další dobrodružství pod vedením PJ (Pána Jeskyně) dorazilo do kinosálů.

Na začátku filmu nás nenápadně pozdraví režisér ve stylu Bugse Bunnyho, aby nám ukázal flashback, který hned zezačátku ukáže, že adaptace dvojky nebude přesné zobrazení událostí v knížce. Děj pak začíná tam, kde skončil v jedničce. Trpaslíci s Bilbem se blíží k Osamělé hoře, ale ještě musí překonat pár nástrah.

Film je vtipnější, rychlejší, temnější. O kousek se tak přiblížil původní trilogii duchem, ne však způsobem zpracování. To, co Tolkien pouze naznačil, že by se mohlo stát, Jackson už naplno zakomponoval do zápletky. Tam, kde pan spisovatel mlží a nemá ještě zcela vybudovaný komplexní svět, tam už režisér pracuje s celou mytologií a propojuje ji.

Už na začátku vidíme, že sami hlavní postavy přichází s řešeními opačnými od svých papírových já. (Těsně před promítáním jsem si stihla přečíst část o výpravě do Ereboru v Nedokončených příbězích. Dobře jsem udělala, příprava se vyplatila.) Zkrátka a dobře, nepočítejte s pedanticky přesným 1:1 převodem citací z textu na plátno. PJovo autorské gesto je tu ještě zřetelnější, než v předchozích filmech.

Rychlost děje byla získána na úkor velkého množství záběrů na krajinu, ale pořád jich dost zůstává. Bojové scény jsou lépe načasované, ne tak natahované jako v jedničce. Samozřejmě nesmějí chybět vizuální gagy pro otrlé sadisty (viz skřeti propíchaní šípy a podobně) ani ukázky fantastických sportů od skateboardingu na těle nepřítele po surfování na zlatě.

Kdo se dokáže přenést přes všechny zápletkové změny, ten získá propojení šesti filmů skrze témata jako jsou pyšní a ješitní muži opilí mocí, svět v nebezpečí kvůli opakovaně se vracející hrozbě, různé národy nucené překonávat své předsudky, aby mohli spolupracovat proti svému společnému nepříteli i samostatné narážky na LOTRa skrze vtipy i vážné rozhovory. Minimálně v jedné scéně dokonce PJ přímo paroduje své vlastní dílo.

Co musím vytknout je méně pečlivá práce s hudbou. U předchozích filmů se dá zaposlouchat do soundtracku a člověk ví, co se na plátně děje za scénu, ale Poušť je v tomhle ohledu dost zmatečná. Jednotlivé melodie se zdají být smíchány bez ladu a skladu. Rozpačitá jsem i z hlavní písně. Je líbivá, ale zase už to není to mimořádně jedinečné jako May it be nebo Into the west.

Silnými stránkami filmu jsou herecké výkony. A záporák. Obojí, když bereme v potaz Bena Cumberbatche, protože ten, co s hlasem dovede je skoro neuvěřitelné. Šmak je velké plus filmu. Doslova i přeneseně, protože to není žádný drobeček. Draci jsou mými oblíbenými fantasmagorickými potvůrkami. Navíc takový inteligentní intrikánský záporák je v příběhu vždycky vítán.

Už když jsem před rokem zahlédla v závěrečných titulcích jméno Benedicta Cumberbatche, napadlo mě, že se sociální sítě otřesou náporem fanartu a fanfikcí s tématikou Bilba a Šmaka, protože oba pánové hrají ve velmi oblíbeném seriálovém zpracování Sherlocka Holmese. Benedict hraje Sherlocka a Martin je Watson. A co se nestalo; na deviantartu visí obrázky Sherlocka v dračím oblečku. Smauglock se stal jedním z výrazných trendů v komunitě geeků stejně jako poníkování každé druhé vymyšlené postavy či Lokitty s Thorgim.

Suma sumárum jsem se bavila. Na trojku se rozhodně těším, protože věřím, že mě nezklame. Možná překvapí, určitě však rozesměje a rozpláče. Vždyť to bude finále. Víte, opravdu by mě zajímalo, co si o všech šesti filmech pomyslí někdo, kdo je nyní v útlém věku a shlédne obě trilogie a to v pořadí, jak jdou za sebou Hobit s Pánem prstenů. Filmové Společenstvo už znají dvě generace fanoušků, ale nyní přichází děti, které vyrůstají na Hobitovi. Jakýpak budou mít požitek z obou trilogií ony, jak moc je ony příběhy zasáhnou? Moje generace je obtěžkána nostalgií, ale věřím, že tyto filmy zasáhnou jejich dušičky stejně silně jako tehdy ovlivnila Středozem nás.

Jingle bells Smaug smells,

Gollum choked an orc.

Legolas writes a Christmas card

To daddy in Mirkwood.




Diskusní téma: Hobiti, hobiti přicházejí, šťastné a veselé

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek