Hrom-, Hrom-, Hromkočky! Ho!

19.05.2012 18:04

Před nějakým časem jsem tu na vás vypustila svoji vnitřní fanynku a psala o seriálu Avatar: The last airbender a jeho pokračování. Tentokrát vás seznámím se svou ještě starší televizní láskou, jež dostala loni nový kabátek. Tou láskou, jak jste jistě pochopili z nadpisu, jsou Hromkočky, anglicky Thundercats. Americký animák o kočičích humanoidech bojujících s pomocí kouzelného meče proti mumii.

 

Tuhle sérii na kabelovce jsem jako malá žrala a párkrát jsem si na ni vzpomněla i během dospívání, kdy mě napadlo, že by mohl vzniknout podobný seriál, ale o něco temnější, aby to nebylo zábavné jen pro mrňata. A světe div se, loni celou sérii restartovali (proto ji taky na googlu najdete pod názvem Thundercats 2011). Hodně postav změnilo styl oblečení nebo dokonce vzhled, některé přibyly a i děj je pozměněn.

 

První díl nás vezme na planetu Thunderu, kde žijí kočky, psi i neznámá stvoření. Nejmocnější rasou jsou právě kočky, neboli Hromkočky, které se tváří jako náramně spravedliví vládci, ale jak známo, není všechno zlato, co se třpytí. Tu temnější stránku velké říše objevuje princ Lion-O, který se v převleku vydává mezi prostý lid a zajímá se o technologii z dávných časů. Taky nepodporuje tradiční kočičí rasismus, což mu později přijde vhod. Jenže tyto vlastnosti ho mezi obyvateli nečiní zrovna oblíbeným a hlavně vyšší vrstvy by si na trůně přály vidět jeho nevlastního bratra Tygru, jenž vládnout nemůže, protože je to tygr a ani není biologickým synem krále Clauduse.

 

Co čert nechtěl, na Kočky vlítnou Ještěři, část obyvatelstva povraždí, část zotročí a navrch půdu, kde stál palác posypou solí. No, to se solí si vymýšlím, ale tak jako tak je s velkou říší Hromkoček ámen. Naštěstí přežil princ Lion-O i se svým nevlastním bratrem Tygrou, krásnou bojovnicí Cheetarou a dvěma sirotky Wilikitem a Wilikat. V této sestavě se vydávají hledat kouzelné kameny, jež musí získat dříve, než jejich úhlavní nepřítel Mumm-ra. Zní to jako klišé a vzhledem k tomu, že v podstatě seriál vychází ze stejnojmenné série z osmdesátých let, tak díly originálním pojetím nehýří, ale není to ztráta času.

 

Pokud se nenecháte příliš ovládnout nostalgií, pak si to užijete, ale opravdu doporučuji nechat přístup jedině-originál-je-nejlepší za dveřmi. Když budete k seriálu přistupovat s předsudky, neužijete si ho. Samozřejmě se vám může něco na původní sérii líbit víc, o tom žádná, ale je dobré si uvědomit, že tohle je jiný seriál a proto nechce a ani nemůže být úplně stejný. To už se rovnou raději podívejte na originál z 80. let.

 

Pokud jste fanoušky původní série, a přesto jste ochotni dát změnám šanci, pak vás možná  potěší fakt, že král Claudus  je namluven stejným dabérem jako původní Lion-O a dokonce si jednou zařve slavné ‚Hrom-hrom-hromkočky‘, než předá meč další generaci.

 

Můj názor: Líbí se mi výběr dabérů a design postav. Celý seriál je skvělou fůzí západní a východní animátorské školy. (Jde o spolupráci Američanů-Warner Bros. A Japonců-Studio 4°C) Palec nahoru dávám za příběh, který se skutečně táhne celým seriálem a nejde o zmatek typu ‚tento týden se vypořádáme s tímhle padouchem a příští týden s jiným a tak pořád dokola‘, jak tomu bylo v původní verzi. Na druhou stranu od zhruba 15. dílu to ztratilo trochu jiskru, ta se ale vrátila ve dvacáté epizodě.

 

Pro koho je seriál: pro mladé, kteří neznají původní seriál nebo se jim nelíbí kvůli zastaralé grafice; pro rodiče, kteří originál znají a chtějí se na něco dívat s dětmi; pro ty, jenž si chtějí připomenout dětství/mládí; pro ty, kdo mají rádi dobrodružná, fantasy anime a animované snímky obecně.

Pro koho není: Pro lidi, kteří zásadně nesnášejí jakékoliv adaptace nebo restartování fenoménů; pro ty, kdo neskousnou naprostou absenci lidí mezi postavami; pro ty, kdo nemají rádi sci-fi a fantasy; ani pro ty, jenž vyhledávají pouze 18+ věci (není tu sex, není tu téměř krev a násilí je, ale málo).