Podzimní recenze Letních válek

19.10.2013 11:00

V jednom z předchozích článků jsem se zmínila o filmu, jemuž se podařilo mě oslnit. Dokonce dvakrát. Jde o film, který si dozajista zaslouží vlastní recenzi, protože je kvalitní nejen ve svém žánru, ale jako filmové dílo vůbec. Tím snímkem jsou Summer wars nebo-li Letní války.

Nemusíte být do anime „zažraní“, aby se vám líbili některé filmy, třebaže jsou z východu a animované, což každý nemusí. Ovšem jako u knížek platí, že opravdu dobré dílo má vysoké šance zaujmout i neznalce žánru. Letní války jsou takovým počinem, protože nevyžadují znalost japonských reálií ani nestaví děj na vědomostech o východní ani západní popkultuře. Stačí vám vědět, že existuje internet a sociální sítě, film už vám sám ukáže, k čemu by to mohlo vést.

Středoškolák Kenji je jednoho léta zaměstnán krásnou Natsuki. Ze zdánlivě snadné brigády, která měla původně obnášet jen strávení víkendu s Natsukinou rodinou u příležitosti narozenin Natsukiny babičky, se vyklube boj o život a v sázce není jen jeden, ale hned dva světy.

Letní války jsou moderní a přitom tradiční. Propojit téma nových médií a technologií s ideou o pevné rodině, jejíž pouta jsou silnější než zlo, není jednoduché, hrozí plytkost a přílišná sentimentalita. Summer wars z tohoto dilema vybruslily bravurně. Napjaté ani smutné scény nejsou kýčovitě přehnané, naopak vás upřímně dojmou, protože vás příběh rychle  vtáhne do děje a než se nadějete, budete s hrdiny prožívat jejich radosti i strasti. Nechybí ani pár vtipných situací, při kterých sice nedostanete záchvaty smíchu, ale úsměv vám na tváři vykouzlí.

Nepříjemností je, že film má hodně postav, což je vzhledem k tématu soudržnosti rodiny důležité, ale zapamatovat si jména nebo nedej bože dokonce příbuzenské vztahy všech členů klanu je mírně řečeno složité. Naštěstí k vychutnání filmu stačí znát postavy Kenjiho, Natsuki a jen pár dalších.

Hudba není tak výrazná jako u Ghibliovek nebo Konovek*, nicméně scény podmalovává příjemně. Taková We live in Oz od Clazziquai Project se dá poslouchat i zvlášť. Na druhou stranu tu máme grafickou stránku, která už výrazná je. Především scény ve virtuální síti hýří jasnými barvami. Tlumenější, jemnější svět reálný zase vyzařuje útulnost, laskavost a klid u rodinného krbu.

Hosoda se do povědomí některých fanoušků anime dostal už se svojí Dívkou, která proskočila časem, ale až s Letní válkami jim vytřel zrak. Ať jste dlouholetým otaku nebo zelenáčem na poli fandomu a chcete si užít dvě hodinky smysluplné zábavy, pusťte si je.

A jedna poznámka na závěr: Nedivte se, pokud po skončení filmu dostanete chuť zahrát si online hru nebo partii hanafudy.

 *filmy od režisera Satošiho Kona

 

Diskusní téma: Podzimní recenze Letních válek

Datum: 09.11.2013

Vložil: comeiap

Titulek: オークリー メガネ




Přidat nový příspěvek