Upíří Sněhurka

04.04.2015 14:40

Myslím, že se dá v klidu říct, že v poslední době zažívají knižní (a nejen ta) přepracování pohádek nebo moderně pojaté hrátky s pohádkovými postavami pravý boom. Ať je to Once upon a time, Škola dobra a zla nebo Ever After High své čtenáře si to najde. Dnes se budu věnovat další variací na toto téma. Ano, pohádek není nikdy dost a tak vás seznámím s deníky bratří Grimmů, the Grimm Diaries. Pohádky se opravdu staly, jen ne úplně přesně tak, jak to někdo zaznamenal.

Jedná se o sérii románů doplněnou sérií novel. Romány se věnují současnosti a hlavní lince, novely jsou prequely, které se věnují minulosti a zároveň vysvětlují některé pojmy. Háček je ovšem v tom, že postavy rády mlží, prachsprostě lžou nebo ztratily paměť.

Co se ale vlastně stalo? Někoho, kdo nezná ani jednu novelu to může připadat matoucí, ale pravdou je, že Sněhurka je ve skutečnosti poloupír a vyvolená k tomu, aby zničila všechny upíry na světě. Jenže to si nepřeje její vlastní matka, která była také proměněna v upírku a touží po věčné kráse a mládí. Jakoby toho nebylo dost, podle proroctví tento konflikt může přežít jen jedna ze sokyň. Uznávám, že nejde o originální pojetí pohádkových příběhů, ale autor sází na vtip, mix všemožných mytologických a literárních postav i na dávku absurdity. Častokrát se stane, že postava považující se za velké zvíře si užije několik zesměšňujících situací.

Navíc se zde rozehrává bitva zahrnující hned dva (či více) světy. Jedním z nich je realita, byť obývána pohádkami a druhým místem je svět snů. Nesmrtelní, tedy pohádky, upíři a vůbec ti nejsilnější, se dají zabít pouze ve spánku, přesněji řečeno ve snu nebo ve vzpomínce. Takovému stavu se říká Dreamory a Dreamhunters jsou andělé speciálně vyslaní na zabíjení Demortals, tedy těch, které lze odkrouhnout jen, když si dávají dvacet. To nejsou spoilery, to jsou pouze základní fakta. Celkový fikční svět je mnohem promakanější. Nestaví se na třeskutě nových nápadech, ale na až geniálním propojení historie se slavnými příběhy. Například věděli jste, že...? Ale ne, tento objev už nechám na vás.

Hlavní linka se drží Sněhurky, ve vedlejších prequelových příbězích se čtenáři setkají i s esy typu Petra Pana a Červené Karkulky.

Naneštěstí jsou příběhy dosud pouze v anglickém jazyce. Autorem je Cameron Jace, jenž vystudoval architekturu a spíš, než označení spisovatel, má rád, když jej někdo nazve tím chlápkem od vedle, co umí vyprávět příběhy. Žije v San Franciscu a mimo jiné napsal i převyprávění Alenky v Říši divů (Insanity series) či pohádkovou dystopii I am alive.


Diskusní téma: Upíří Sněhurka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek