Upíše se Raven ďáblu?

15.09.2014 19:03

O seriálu Ever After High už jsem psala, nyní, když se blíží české vydání první knihy, vám řeknu, co si myslím o knize.

Ever After High - škola pro mladé fiktivní postavy, aby se naučily umění hrát své role v pohádkových příbězích. Máme tu zpívající princezny trénující, jak se nechat zachránit (či jak zachránit sama sebe, když se poněkud změní osnovy vyučování), prince cvičící namlouvání, šerm a taky správně zářivé usmívání, víly kmotřičky a nesmíme zapomenout ani na čarodějnice. Ostatně je tu jedna čarodějnice, která nás ani zapomenout nenechá. Raven Queen, dcera Zlé královny, nechce převzít "rodinnou firmu" na zlo, to zase vadí Apple White, dceři Sněhurky, která se na svou roli těší a jak říká: příběh bez antagonisty není příběh, ale slogan.


Máme tu známé součástky příběhů pro dospívající: Střední školu, která je navíc sama o sobě trochu zvláštní, hlavní hrdinka je sympatický outsider, co kamarádí s podivínkou a na druhé straně jsou ti populárnější a otravný ředitel, který nenechá hrdinku v klidu a něco tají. Ovšem kromě toho je tu překvapení - ta nejkrásnější a nejoblíbenější dívka na škole je upřímně starostlivá, i když někdy leze její snažení Raven na nervy, a vůbec to není mrcha, co se snaží outsiderce kazit život na každém kroku.

    

Sice chtějí každá něco jiného, ale dokáží se spolu bavit a spolupracovat bez toho, že by na sebe štěkali, jak dva rozběsnění psi. Další postavy už jsou o dost plošší, ale autorka to vynahrazuje více či méně vtipnými narážkami na příběhy rodičů nebo komickými situacemi.


Oceňuji dvouvrstevnatost knihy. Kdo chce, může se nechat unášet nekomplikovaným příběhem, který ale umí zaujmout. Čekat na veselé hlášky a ptát se, kdo bude nakonec s kým chodit, kdo vyhraje soutěž krásy a sledovat do jaké šlamastyky se Raven a její kamarádi zase dostanou.


Kdo si rád zapřemýšlí nad vystavěným světem, může zkusit odhadnout, jestli a jak se Raven její cesta za jejím vlastním příběhem povede. Jak vlastně funguje Kniha legend a jaké další příběhy jsou pravdivé? A především, kdo má větší pravdu, jestli rebelové nebo ti, kdo zastávají tradice znovuprožívání příběhů.


Zkrátka není nad morální dilema zaobalené do lehce ztřeštěného stylu.

(zdroj obrázku: https://www.cooboo.cz/pripravujeme)


Diskusní téma: Upíše se Raven ďáblu?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek