Jarní dumání pětka - bookshop vs library

09.05.2012 14:40

Knihovna versus knihkupectví

Koupit knihu či nekoupit? Toť otázka, kterou si kladou knihomolové všech zemí. Řeší se cena i ne/dostatek místa na poličkách. Někteří se do koupě knihy vrhají po hlavě, jiní se nechávají obdarovávat a pak jsou tu tací, kteří odmítají pořizovat si domů zajíce v pytli a raději si v tašce přinesou knihu půjčenou.

Obojí má svoje pro i proti. Knihkupectví ti nabízí mít vlastní kopii, která bude zbrusu nová a když se o ni budeš hezky starat, vydrží ti dlouho celá a bez šmouh. Na druhou stranu je ale nutno za ni zaplatit a kdo miluje knihy hodně, takže si během každé návštěvy knihkupectví pořídí klidně i pět najednou, tak ten už může mít problém s limitovaným rozpočtem. Student potřebuje i peníze na jídlo a povinné materiály do školy, zatímco pracující člověk si sice něco vydělá, ale platí nájem, elektřinu, vodu a tak dále. Pokud nepatříte do stovky nejbohatších podle Forbesu, jistě znáte ten pocit odepírání si něčeho, co máte rádi. Svět je nefér.

 

Jenže i knihovny mají své mouchy. Většinou je problém ve výběru nabízených knih. Kde jeden nachází bájné Eldorádo plné písemných klenotů, má jiný v zapadákově zanedbávaných pár knížeček v salátovém vydání. To je pak pro zapáleného knihomola úplné peklo žít v malé vesnici, kde je neustálý nedostatek literatury všeobecně, o té aktuální ani nemluvě.

 

Mé osobní stanovisko je následovné: I když oceňuji výhody knihovny, přesto preferuji knihkupectví. Jsem sběratel. Nejenže chci mít přečteno hodně knížek, také si je chci vystavit v knihovničce. Čím víc, tím líp. Avšak taky šetřím místem pro ty, o které opravdu stojím, protože můj pokoj není nafukovací. Takže volím knihkupectví, když o knihu stojím a chci jí vlastnit, ale využívám i služeb knihovny, když si jí jen potřebuji přečíst, ale nechci ji mít napořád ve skříni. Což je nejlepší postup pro neoblíbenou povinnou četbu nebo odbornou literaturu. Přečtu si ji, naučím se z ní, ale na celý život jí nepotřebuji, tudíž ji vracím zpět, ať se o ni starají knihovníci a knihovnice.