Neveselá pohádka

22.12.2015 12:38

Příběhem s názvem UnEnchanted začíná série románů a jedné bonusové novelky - An Unfortunate Fairy Tale. Všechny tyto Young adult fantasy knihy jsou napsány autorkou Chandou Hahn. První díl je na amazon.com k dostání zdarma.

Minu Grime pronásleduje velká smůla. Celý život se v jejím okolí dějí různé nehody a podivnosti. Když pěstuje zeleninu, vyroste jí obří dýně. Jindy zase na ulici za denního světla narazí na psa, kočku, kohouta a osla. Jednou dokonce zachrání život svému krásnému a bohatému spolužákovi. Pokaždé, když se stane něco podivného, tak její máma zpanikaří a celá rodina se stěhuje. Mina je z toho celá pryč a když svou mamku po posledním podivném zážitku konfrontuje přímo, dozví se něco, co jí vyrazí dech. Nejmenuje se Grime, ale Grimm a je potomkem bratří Grimmů, těch pohádkářů.

Jacob a Wilhelm byli před staletími prokleti vílami a od té doby museli oni i jejich potomci sloužit tajemné entitě Příběhu. Tahle moc sleduje rod Grimmů a každému z tohoto rodu klade do cesty zkoušky, které musí splnit. Nyní je na řadě právě Mina. Buď uspěje nebo zemře a její úkol přejde na jejího mladšího brášku.

Hrdinka není bezvýrazná šablona, schválně průměrná, aby se v ní "našlo" co nejvíce dívek, ale není to ani superžena. Je to smolařka, která občas něco udělá chytře, někdy zase reaguje až moc emotivně.

Její nejlepší kamarádka Nan ji výborně doplňuje. Ač je bohatá a populární, není to žádná kravka a Minu bere takovou, jaká je. K tomu je vtipná. Scény s ní a Minou nebo s ní a Charliem (bratříčkem Miny) patří k tomu nejvtipnějšímu v knize.

Střední škola není středobodem celého děje, ale je pouze jedním z míst, kam hlavní hrdinka také občas zavítá.

Co láska, je tam? Je tam, ale jinak, než čekáte. Nejde o šokující literární experiment, ale sérii se přesto už na začátku daří nepodléhat nadužívaným klišé. Autorka oblast literatury pro mládež zná a to jí umožňuje si díky vžitým zápletkám s čtenářem trochu pohrát. Trochu jako si Příběh pohrává s Minou. Čtenář ani hrdinka netuší v jaké roli se v příští pohádce ocitne.

Nečekejte žádná kouzla s jazykem, ale na druhou stranu díky své jednoduchosti je kniha vhodná i pro, když ne zrovna začátečníky, tak lehce pokročilé.

Pro koho je kniha, potažmo celá série, určena: Pokud máte rádi pohádky, pokud máte rádi moderní převyprávění pohádek, pokud máte rádi víly a městskou fantasy