Top ten 11

06.02.2012 10:42

Nejkrásnější obálky

Říká se nesuď knihu podle obalu, ale ruku na srdce, copak jste si nikdy neřekli ‚to je úžasná obálka, tu knihu chci‘ nebo ‚fuj, něco takového číst nebudu‘? I když vybírám především podle anotace, případně podle ohlasů od dalších lidí i mě se některé obálky líbí víc, než jiné. Tady vám prezentuji mé úplně nejoblíbenější.

10. Harry Potter

Obálka k prvnímu dílu byla hrůza, ale ty další naznačovaly děj a přitom vypadaly docela dobře. Hlavně Fawkes na dvojce a Klofáč na trojce je dobře vystižený.

9. Abarat

Clive Barker je badass. Nejenže napsal super knížky, ale ještě je navíc moc hezky ilustroval.

8. Divergent

Mám slabost pro obálky, na nichž jsou vyobrazeny roztodivné znaky související s dějem a Divergent není výjimkou.

7. Zlatý kompas

Není křiklavá, ale alethiometr na obálce vypadá moc pěkně skoro jako ve filmu.

6. Levá ruka boží

Obálka je stejně jako kniha temná, vlastně ještě temnější, protože téma knihy vyvažuje lehce rozpustilý styl psaní autora. Nicméně ta její tajemnost a strašidelnost mě nalákaly ke čtení.

5. Pán prstenů

Moje obálky Pána prstenů a Silmarilionu jsou takové decentně elegantní (až na odrbaný prastarý výtisk Společenstva). Tmavý podklad a lesklé ‚jako-drahokamy‘ zdůrazňují, že knihy od Tolkiena jsou klenoty.

4. Smečka

Na obálce je hlavní hrdinka a nejen, že sama o sobě vypadá pěkně, ještě ulehčuje čtenáři v představování si jak vypadá. Všimli jste si těch očí? Že jsou šelmí a divoké?

3. Leviathan

Steampunk! Na první pohled je jasné o čem kniha vypráví a pak je tu ten lesk na světle. Jsem ráda, že verzi vlastním z papíru a inkoustu, protože elektronickou bych se tolik nepokochala. Obálka získává bonusový bod za šarlatové pozadí. :3

2. Sabriel

Jedním slovem nádhera! Ty Výsadní znaky na každé knížce jsou božské.

1. Ohnivý drak

Jan Patrik Krásný dělá bezkonkurenčně nejlepší obálky. Líbí se mi jeho ztvárnění postav, paleta jakou používá a to jak některé barvy ‚přízračně svítí‘. Navíc dráčky umí zpodobnit skvěle. :3