Top ten 13 (oprava top six :D)

27.02.2012 14:41

Knihy, které by si zasloužily více pozornosti

Když ti řeknu názvy těchto knih a ty řekneš, že je neznáš, tak to pochopím, ale část mého já tiše zemře. Podle mě jsou to všechno fakt skvělé knihy, ale i když mají nějaké fanoušky, k fenoménům mají daleko. Bohužel. Abych tedy šířila povědomí o těchto skvostech, píšu tento článeček. (A nechápejte mě špatně, tohle nejsou takzvané ‚guilty pleasures‘. Já skutečně věřím v jejich literární kvality, o to více mě překvapuje, že se to líbí relativně málo lidem. Hlavně proto, že si lidé stěžují na nedostatek originality a invence, ale knihám, jež by bylo s to jim obojí nabídnout se vyhýbají jako čert kříži.

 

6. Klíče od království od Gartha Nixe

Originální svět s originálními postavami. Zloduši zdánlivě originální nejsou vzhledem k tomu, že jsou inspirováni sedmi smrtelnými hříchy, ale Nix dal i tomuto klišé novou podobu. Původně orientováno na děti, ale můžou to číst i starší a nudit se u toho nebudou.

 

5. Mistborn od Brandona Sandersona

Pohrávání si s fantasy klišé. Epické boje. Nový úžasný systém magie. K čertu, jak to vy lidi můžete přehlížet?! Když pomyslím i na ty super hlášky.

 

4. Mythadventures od Roberta Asprina

Plné humoru jako od Prattcheta, ale víc s dvojnásobným množství fantastiky. Jsou tu známé, málo profláklé, ale i úplně nové, nikde nevídané rasy k tomu cestování dimenzemi a situační komika, dokonce jako třešnička na dortu trocha satiry.

 

3.Dragonrealm od Richarda Knaaka

Literatura vhodná pro všechny, kdo si myslí, že draci, kteří se nechají osedlat jsou slaboši pod pantoflem. Tady se setkáváme s jiným druhem draka. Inteligentním, zlomyslným, zrádným, prostě v mnoha ohledech velmi podobným člověku. Plus nějaké ty übermega čáry a i originální rasy.

 

2. Abarat od Cliva Barkera

Upřostřed Minesoty stojí MAJÁK, protože kdo má štěstí toho odnese tajemné moře to nového úžasného světa, který je rozdělený podle času, přesněji řečeno podle hodin, takže máte půlnoční ostrov, ostrov polední a tak dále. Knížky jsou doplněny fantastickými ilustracemi. Děj je taky skvělý a přesto, že vypadá na první pohled přímočaře, dokáže překvapit. Kniha vhodná pro lidi s bujnou fantazií, kteří se neberou příliš vážně.

 

1.Sabriel od Gartha Nixe

Další originální pojetí magie, fantasy prostředí (Staré království) versus viktoriánská doba (Ancelstierre)