Top ten 14

05.03.2012 15:28

Knihy, které by si zasloužily zfilmovat

 Zfilmovat by zasloužila snad každá kniha, co čtu, ale buď se tak stane až za dlouho nebo vůbec. V tomto seznamu se může objevit publikace, jejíž autor už prodal práva na zfilmování, jenže vzhledem k tomu, že ze zkušenosti vím, že prodání práv nezaručuje skutečné natočení snímku, tak přesto a vlastně možná i právě proto je tu uvedu. (Dnes je míst v žebříčku opět deset. Halelůja.) *smích*

 

10. Eldest, Brisingr a Inheritance od Christophera Paoliniho

Jo, čtete správně, skutečně bych si přála, aby zfilmovali (nebo aspoň zeseriálizovali) knižní pokračování Eragona. První film byl slabý, bez Jeremyho Ironse, docela povedené Safiry a titulní písně zpívané Avril Lavigne by to stálo za starou bačkoru, takhle to byl ‚jen‘ propadák. Základním předpokladem případného zfilmování je proto lepší filmařský tým, od režiséra přes herce po střih.

 

9. Jedinečný nůž a Jantarové kukátko od Philipa Pullmana

Další série, jejíž první díl natočili, ale jaksi zapomněli na zbytek a přitom se Zlatý kompas jako film povedl. Na můj vkus moc rychle uťali konec, chyběla mi tam jistá důležitá událost. Kdo ví, ví, kdo neví, tomu to neprozradím. Všechno ostatní bylo skvělé. Efekty, kostýmy i Daniel Craig mi tam překvapivě seděl. Měla jsem dojem, že divácká popularita byla dostatečná na natočení pokračování, ale asi se mýlím…

 

8. Leviathan od Scotta Westerfelda

Steampunkových filmů je po málu, tak co to Leviathanem napravit? Slyšíte? Ne, filmový průmysl na mě hází bobek. Jdu trucovat do kouta. *mrk*

 

7. Levá ruka boží od Paula Hoffmana

Podle mě by z toho mohl vzniknout pěkný snímek. Samozřejmě záleží na tom, kdo se ujme převedení na stříbrné plátno, ale potenciál to má.

 

6. Abarat os Cliva Barkera

Podle mě je Abarat skvělou látkou na anime. I když  ani hraný film by nemusel být špatný. Hlavní je, že děj má spád, je to z prostředí neokoukaného světa, originality je v knihách kopec a se špičkovými speciálními efekty by byla návštěvnost vysoká.

 

5. MythAdventures

Když zfilmovali Prattcheta, tak by mohli zfilmovat i Asprinovi knížky. Dost pravděpodobně by to bylo malorozpočtové, ale aspoň něco.

 

4. Dragonrealm

Když se povedl Pán prstenů, Harry Potter a dělá se Hobit, tak z Dračí říše by také mohl vzniknout velkofilm. Předloha na to má, ještě zbývá, aby to někdo prosadil a může se natáčet. 

 

3. Divergent od Veronici Roth

Práva jsou prodána nebo nejsou? Tím si nejsem jistá, ale pořád platí, že se zfilmování může zadrhnout nebo může být úplně přerušeno. Každopádně tuhle knihu si oblíbilo hodně lidí a pokud chtějí lidé od filmu vydělat na módním dystopickém žánru, měly by pohnout kostrou.

 

2. Sabriel od Gartha Nixe

Taková výborná série a zatím si jí žádný producent nevšiml? To snad není možný!

 

1. Mistborn od Brandona Sandersona

Jéžiš, ta myšlenka vidět Vin a Kelsiera lítat vzduchem a ty plesy a vůbec všechno. Prosím, ať to natočej‘! Tohle je zrovna ten snímek, na který byla prodána filmová práva. Držím palce! Vší silou!