Top ten 8

19.12.2011 19:23

Nejoblíbenější vedlejší postavy

Vedlejší postavy. Někdy se v knize jen mihnou, jindy zaexcelují hláškou nebo zajímavou scénou a většinou jsou rychle zapomenuty nebo je autor bez přemýšlení odkrouhne. Čtenáři jsou ale nevypočitatelní a just si tu které červené tričko nebo komickou vložku oblíbí a pak řvou jako želvy, když o nich autor nepíše.

Existují totiž díla, kde má člověk jednu hlavní postavu a další jsou v podstatě takové křoví, ale jinde máme dalo by se říct takovou ‚šedou zónu‘. Postavy nejsou přímo součástí toho nej-nej-nejhlavnějšího centra série/knihy, ale objevují se dost často na to, aby na ně čtenáři nemysleli jako na chuchvalec slov, co jen přišel vyplivnout svoji repliku, aby autor mohl přidat jeden fakt dobrý dialog. 

Protože některé vedlejší postavy jsou obsaženy v prvním žebříčku meme (viz. Top týdne 1), budu se snažit sem dávat nové postavy, o kterých jsem ještě nepsala.

Ze začátku psaní tohoto příspěvku jsem si nebyla jistá, jestli si vzpomenu na dost postav, protože některé knihy jsem četla i před pěti lety +-. Jak jsem ale vzpomínala, začali se mi vybavovat a zjistila jsem, že je miluju pořád a chtělo by to minimálně top 100 místo top 10.

 

10. Jimmy Ručka

Vedle Nakora a dalších je Jimmy mým oblíbeným Midkemijským hrdinou. Dejte si bacha nebo vám tento zlodějíček ukradne srdce!

 

9. Křišťálový drak (Dragonrealm)

Mužská část rodu Tezerenee se u mě těší mimořádné oblibě, vedle Gerroda a jejich vzdáleného potomka Tomy je to pak ještě Křišťálový dráček, koho jsem si oblíbila.

 

8. Jeden-muž-kbelík (Zeměplocha)

Scény s tímto duchem, paní Bochánkovou a mágem Rumpálem Žičkou byly skvělé. Nezapomenutelný je dialog, kde paní Bochánková jako věštkyně předvídá otázky ještě dříve, než Rumpála vůbec napadnou a tato perlička: „O jé, ten by dal ruku za to, kdyby se jmenoval Dva rvoucí se psy!“

 

7. Glíp (Myth Inc.)

Mýtická sebranka je skvělá celá. Týmová práce jim funguje dokonale. Nejen na úrovni pracovní, ale i na úrovni literární. Mým nejoblíbenějším členem, po šéfech Ahzovi a Skeevevi, protože oba jsou hlavními postavami, je Glíp. Skeevův věrný dračí kámoš a ochránce.

 

6. Sláma Hraboš (Artemis Fowl)

O jé, Sláma. Nenapravitelný zlodějíček, kterého je těžké si neoblíbit.

 

5. Angela (Odkaz dračích jezdců)

Občas dává hlavnímu hrdinovi zabrat, ale jinak je super se svojí přidrzlostí i tajemností. Skutečně zajímavá kombinace.

 

4.  Smrť a Krysí Smrť (Zeměplocha)

Na personifikaci konce existence je Smrť docela milý a KS je roztomilý, pokud se něco takového o miniaturní smrtičce dá říct.

 

3. TenSoon (Mistborn)

Brandon Sanderson má hlavu plnou úžasných nápadů a, mimo alomancie, nejvíc obdivuji asi kandry. Z celé rasy těchto podivuhodných stvoření pak vystupuje zvláště TenSoon. Je mi líto, že měl takové hrozné pány a ještě kvůli tomu trpěl i doma ve vlasti kander, ale nakonec on i zbytek jeho rodu prokázali velké hrdinství.

 

2. Gryf (Dragonrealm)

Téměř celá série se točí kolem rodiny Bedlamů, takže Gryf zůstává až na výjimky spíše v pozadí, ale co mu ubral Knaak na četnosti  výskytu, tomu přidal v podobě úžasných schopností. Gryf má mnoho rolí, voják, král, jeden ze starodávné rasy a nakonec i manžel a otec a všechno to dokáže skloubit do podoby tvrďáka s dobrým srdcem.

 

1. Fred a George Weasleyovi (Harry Potter)

Jsou vtipní, chytří a odvážní. Zkrátka k pomilování.